Alkohol
Název alkohol pochází z arabského al-kahal, což znamená jemnou substanci. Alkohol vzniká při kvašení cukru pomocí kvasinek. Lidstvo zřejmě poznalo nejdříve víno, potom pivo a teprve v 11. století destilaci. Víno je zkvašený mošt z hroznů vinné révy s obsahem alkoholu 7-13%. Pivo se vyrábí z extraktu ječmenného sladu s přísadou chmele a obsahuje 1,5 - 5% alkoholu. Stupně, jimiž se pivo označuje, se nevztahují na procenta alkoholu, ale na obsah pevných látek. Destiláty jsou vyráběny destilací kvasu různého původu (obilí, brambory, třtina,ovoce, atd.) nebo destilací vína (koňak a brandy) nebo studenou cestou z různých výtažků přidáním čistého lihu. Farmakologické působení alkoholu Alkohol je centrální psychotropní látka. Nemá anestetické ani hypnotické účinky, jak se dříve soudilo. U řady osob tlumí úzkost, ale zároveň narušuje rozpoznávací schopnosti a psychomotoriku. Působení alkoholu je velmi rychlé a z tohoto důvodu je potencionálním narkotikem. Alkohol zvyšuje účinky hypnotik, proto je při jejich užívání kontraindikován. Pokud jde o oběhový systém, tak lze říct, že alkohol nesnižuje tlak, ale spíše brání jeho zvyšování. V určitém množství stimuluje tvorbu faktoru, který napomáhá rozpouštět tukové látky v krvi. Osoby konzumující pravidelně alkohol mívají nižší hladiny cholesterolu. Alkohol působí diureticky (odvodňuje), protože inhibuje antidiuretický hormon (ADH) produkovaný zadním lalokem hypofýzy. Následkem zahuštění krve jsou ale aktivovány kompenzační mechanismy s výsledným pocitem žízně. Hospodaření organismu s alkoholem Molekula alkoholu je velmi malá, ve vodě rozpustná a proto všemi membránami prochází stejně snadno jako voda. Z trávícího ústrojí tedy alkohol přechází do krve jednoduchou difuzí. Absorpce alkoholu je velmi rychlá, nejvyšší koncentrace v krvi dosahuje cca. hodinu po požití. Alkohol přechází přímo do mateřského mléka a je nebezpečnější pít při kojení než v těhotenství (to je samozřejmě také nebezpečné !), protože k plodu se dostává už metabolizovaný alkohol filtrovaný placentou - nicméně i tyto metabolity alkoholu jsou pro vyvíjející se plod nebezpečné. Proto pozor na popíjení nejen v těhotenství, ale i při kojení ! Stupeň intoxikace je závislý na množství dosud nemetabolizovaného alkoholu v mozku a nervové tkáni, kam se dostává, jako do všech ostatních tkání, již asi 10 minut po požití. Vzhledem k rozpustnosti alkoholu ve vodě je jeho distribuce v těle přímo úměrná množství vody v jednotlivých tkáních - ve svalech je ho nejvíce, v tukové tkáni nejméně. Alkohol tělo likviduje částečně eliminací, ale nejvíce oxidací a metabolizací . Hlavní část oxidace probíhá v játrech, kde je alkohol měněn přes acetaldehyd na acetát, dále pak ve svalové tkáni, kde je acetát postupně měněn na CO2 a vodu. Nervová tkáň alkohol oxidovat neumí. K oxidaci alkoholu je potřeba různých enzymů, které má lidský organismus k dispozici již od narození. V játrech jsou to fermenty alkohol-oxidáza a alkoholdehydrogenáza. Energie uvolněná při oxidaci alkoholu je 7kalorií na 1g, z čehož celá 1/3 uvolněné energie se spotřebovává při samotné jaterní činnosti. Metabolizace alkoholu ovlivňuje štěpení tuků a cukrů (bílkoviny jsou nedotčeny). Hladina krevního cukru po požití alkoholu rychle stoupá, díky uvolňování jaterního glykogenu. Vzestup krevního cukru je přímo úměrný intoxikaci, následně pak jeho hladina klesá často i pod standardní úroveň - hypoglykémie. Zdá se, že mnoho příznaků „kocoviny" je právě důsledkem hypoglykémie. Konzumace alkoholu a závislost Dnes obecně platí, že bezpečná míra konzumace alkoholu je u žen 20g a u mužů 40g denně. Obsah alkoholu v nápoji se měří jako počet obsažených gramů ethanolu (čistého alkoholu) podle vzorce: Obsah alkoholu v nápojích se liší. Jako rychlou pomůcku si můžeme uvést, že: 2 dcl vína s obsahem alkoholu 12% - cca 20g alkoholu Láhev dvanáctistupňového piva s obsahem alkoholu 5% - cca 20g alkoholu Malý panák (2cl) 40% alkoholu - cca 6-7g Při pravidelné konzumaci vyšších dávek můžete ohrozit svoje zdraví a stát se na alkoholu závislí. Test závislosti na alkoholu si můžete udělat zde : http://alkotest.drogy.net/test1.php . Kocovina Kocovinou nazýváme soubor nežádoucích vedlejších účinků konzumace alkoholu. Je způsobena metabolity alkoholu - acetaldehydem a dehydratací. Příznaky kocoviny: • bolest hlavy • pocit žízně • žaludeční nevolnost až zvracení, • závratě, třes, světloplachost Jak předcházet kocovině • Před konzumací se najezte - nepijte nalačno • Před konzumací vypijte multivitaminový nápoj • V průběhu konzumace pijte dostatek vody lépe minerálky • Nemíchejte různé druhy alkoholických nápojů • Barevné nápoje a červené víno způsobují horší kocovinu než čisté destiláty a bílé víno, (barevné nápoje totiž obsahují tzv. kongenery, což jsou vedlejší produkty kvašení, které propůjčují alkoholickým nápojům jejich barvu a chuť ) • Pijte pomalu Co když už kocovinu máte ? 1. Snažte se vypít co největší množství čisté vody 2. Dodejte tělu glukózu - ideální je několik lžiček medu, sladká „vybublinkovaná"(bublinky zhorší žaludeční nevolnost) Coca-Cola nebo prostě cukr 3. Vypijte rozpuštěný multivitamin - důležité jsou vit. C, vit. sk. B 4. Vypijte rozpuštěné magnesium - hořčík 5. Proti bolestem hlavy si dejte Ibalgin, Ibuprofen atd. - ne Acylpyrin - může poškodit už tak zkoušenou žaludeční sliznici 6. Proti nevolnosti velmi dobře funguje Kinedryl.